The seven games.

Idag ska jag äntligen upp till Vårvind igen efter 2 dagars vila och kameran hänkar på.
Mitt mål med Vårvind just nu är att lära känna henne. Jag vill att hon ska lära sig lite på mig och bygga upp kontakten. Så idag ska jag, tro det eller ej men idag ska jag och Vårvind jobba i paddocken. Jag är verkligen inte duktig på något som stavas NH men jag är villig att försöka allt för att lära känna henne och att hon lär käknna mig. Så idag ska vi köra "the seven games".

För er som orkar och vill läsa om "the seven games" så kopierade jag en text som en jätte duktig tjej har skrivit. Ni har nog hör talas om henne, Norah kohle?

The Seven Games lägger grundstenarna till din och hästens relation och använd under allt arbete. Speciellt de tre första lekarna är baserade på kommunikationen mellan sto och föl, där det lär sig att flytta sig undan för de andra hästarna och hur det ska reagera på olika signaler de sänder ut.
De fyra sista lekarna är till för att vidareutbilda dig och din häst. Du skall inte börja träna dessa innan ni behärskar alla de föregående utan problem och är beredda att ”levla upp”.
I början skall du alltid ta lekarna i tur och ordning och aldrig gå vidare till nästa innan du är klar med den tidigare. Jobba heller aldrig utan paus och håll inte på för länge.

The Friendly Game - Den Vänskapliga Leken

Vänskapsleken används under allt arbete med hästen. Du använder den även under de andra lekarna, för att berömma eller lugna hästen. Så fort du påbörjar leken skall hästen andas ut och bli lugn, gärna sänka huvudet och slappna av genom hela kroppen. Det hela grundar sig på att stoet slickar sitt nyfödda föl för att binda ett band mellan dem. Stryk hästen över hela kroppen med händerna, klia, smek den och prata lugnt. Om hästen slår eller visar irritation när du rör vid någon kroppsdel, används carrot sticken för att på ett säkert sätt visa hästen att allt är okej. När hästen accepterar beröring över hela kroppen med händerna går du över till ett rep och till sist carrot sticken. När hästen är helt säker med den här leken kan man använda den till att vänja hästen vid saker den inte tycker om, t ex plastpåsar eller grindhandtag (utan ström i naturligtvis).
Syftet med Vänskapsleken är att hästen skall vara lugn i din närhet och se dig som en vän. Det är viktigt att du själv alltid är lugn och har ett avslappnat kroppsspråk

The Porcupine Game - Piggsvinsleken

Även denna lek grundar sig på vad mamman gör med sitt föl. Hästen får här lära sig att flytta sin framdel och bakdel samt rygga för tryck. Börja med ett mycket lätt tryck (testa på dina egna ögonlock – så mjuk i handen ska du vara) och öka sedan i fyra steggrader. Det är väldigt viktigt att släppa trycket i samma ögonblick som hästen reagerar.
För att lära hästen att rygga används carrot sticken. Applicera trycket mitt på bogen, var säker i ditt kroppsspråk och som sagt, var noga med att släppa efter i rätt tidpunkt. För att flytta framdelen, lägg trycket vid skänkelläget och ungefär där knutarna på repgrimman sitter. Många hästar ”vandrar iväg” när de gör den här rörelsen, så var noga med att hästen snarare flyttar sig lite bakåt i samband med att den flyttar frambenen.
När du flyttar bakdelen placerar du handen ungefär där den stora virveln sitter. Många hästar går framåt när man trycker, så var beredd att stoppa hästen om detta skulle hända. Men mycket snart lär sig hästen att enbart flytta bakdelen.

The Driving Game - Flytta utan beröring

Innan du börjar med denna lek är det viktigt att hästen förstår den förra helt. Hästen får även här lära sig att flytta sig för tryck. Men här använder vi endast det mentala trycket och ditt kroppsspråk. Innan du börjar använda ditt kroppsspråk fokuserar du dig på den del du vill att hästen skall flytta, försök se hästen göra rörelsen i ditt sinne.
För att rygga hästen utan beröring ställer du dig framför den, titta hästen i ögonen och se framför dig hur den ryggar. Reagerar hästen inte på det mentala trycket höjer du handen med repet och låter det hänga i en slak båge. Nu går vi tillbaka till att öka trycket i fyra steggrader. Vicka på fingret med handen som håller i repet. Visar hästen ingen antydan till att flytta sig använder du hela handen och skakar åt sidorna. Nästa steg är att använda underarmen och tillslut skakar du på hela armen. Reagerar hästen fortfarande inte så lägger man på carrot sticken på bogen på hästen.
När du skall flytta framdelen är det noga var du placerar dig. Ställer du dig för långt bak driver du hästen framåt och står du för långt fram blockerar du hästens rörelser. Föreställ dig sedan att du skakar/slår av vatten från händerna – skaka dem på detta sätt vid samma ställen (huvudet och skänkelläget) som i Piggsvinsleken. Du kan även använda repet och veva med, men nosen på hästen är väldigt känslig och råkar man flärpa till hästen förlorar man mycket! Här är det såklart, som med allt, viktigt att berömma när hästen gör rätt och ignorera det vi inte vill ha. Mycket snart lär sig hästen att flytta sig så fort du håller upp handen eller carrot sticken.
När du lär hästen att flytta bakdelen ställer du dig en bit ifrån hästens bakben och böjer dig framåt. Fokusera blicken ungefär på virveln och veva sedan sakta med repet mot den. Öka energin om hästen inte visar tendenser till att flytta sig, och låt sedan repet träffa hästen. Här är det dock viktigt att du saktar ner repet innan det nuddar hästen, det ska, som sagt endast bara nudda hästen. Den ska inte bli slagen! Så fort hästen flyttar undan rumpan så kasta repet sakta över ryggen på den, klia och beröm!

The Yo-Yo Game – Jojo-leken

Nu ska din häst få lära sig att rygga på en enkel signal och sedan komma tillbaka till dig på kommando. Det är väldigt viktigt att hästen har lärt sig de tidigare lekarna innan du börjar träna på detta, så att hästen är bekant sen tidigare med dina ”kommandon”. Börja med att peka bakåt, var tydlig i ditt kroppsspråk och vik inte undan med blicken. Backar hästen inte så skaka lite lätt på repet (här är det viktigt att hästen verkligen lärt sig de tidigare lekarna!) eller rör lite på carrot sticken. Träna på detta tills hästen backar på en mycket liten signal. Sedan ska hästen lära sig att komma på handtecken. Kryp ihop, titta inte på hästen, sänk handen och backa alternativt lite. Om hästen inte förstår så ta lite lätt i repet så att hästen förstår att den får gå fram. I början räcker det att hästen flyttar sig framåt/bakåt. Först när övningen är befäst kan du börja tänka på att göra det på rakt spår eller över t ex en kulle eller bom.

The Circling Game – Karuselleken

När du lärt hästen den här leken har du stor vunnit stor respekt. Din häst får här lära sig att inte ändra gångart eller varv innan du säger till. Du skall lugnt kunna stå i mitten medan din häst cirklar runt dig utan att du behöver följa den med blicken. När du skickar ut den använder du dig av det du lärt dig i tidigare lekar, som att flytta framdelen och rygga. Peka åt det håll du vill att hästen ska gå och markera tydligare med carrot sticken om den inte förstår.
Slutligen kommer du att kunna leka den här leken utan rep, hästen kommer vilja stanna hos sin ledare och ni kommer att kunna utföra en fin löslongering.
En sak att tänka på när du tränar på den här leken är att det inte handlar om longering. Karuselleken kommer definitivt att hjälpa dig när du vill longera för att träna hästen, men när du jobbar på kommunikationen gäller det att avsluta i tid. Hästen skall fortfarande vara alert och pigg på nya äventyr efter denna lek. Du ska vara nöjd med fyra bra varv, kalla därefter in hästen och beröm!

The Sideways Game – Sidvärtsleken

I Sidvärtsleken får din häst lära sig att flytta sig lika lätt åt både höger och vänster. Ställ hästen med huvudet mot något som gör att den inte går fram, t ex ett staket. Använd dig sedan av de fyra steggraderna och lägg ett litet tryck på huvudet och bakdelen. Så fort hästen svarar med att flytta sig åt sidan lättar trycket och hästen får beröm. Du kommer snart att kunna utföra den här leken utan hjälp av staket och även uppsuttet, om du så vill.
Alla hästar har lättare för en sida och svårare för en annan. Därför är det viktigt att jobba med sidan hästen har svårare för tills den går lika bra som den andra.

The Squeeze Game – Gå-emellan-leken

Den här leken är förberedande för t ex lastning och att hoppa vid hand. När du tränar på detta kommer det ni lärt er i tidigare lekar komma till nytta. Du skickar hästen mellan dig och ex. en tunna, precis på samma sätt som när du skickar ut den i Karuselleken. Börja med ett stort avstånd, och efterhand som ni blir duktigare kan du minska utrymmet mellan dig och föremålet.

The Seven Games i vardagen

De sju lekarna används i princip under allt dagligt arbete med hästen. När du tränat på dem alla komma du märka att saker du förut hade problem med inte är några problem längre! Här är ett exempel på hur du använder De sju lekarna i vardagen.

Vänskapsleken – används ex när du borstar hästen, klappar den, sitter och betar osv. När ni umgås helt enkelt!
Piggsvinsleken – används ex när du gör i ordning hästen för en ridtur, om du står på ena sidan och går över till den andra för att borsta, då flyttar du t ex rumpan.
Flytta utan beröring – används ex om du går ut i hagen till hästarna för att lägga ut hö, fylla på vatten, mocka osv. Du kan då med enkla medel flytta undan hästarna utan att behöva avbryta det du håller på med.
Jojo-leken – används ex när du går in i boxen hos hästen, och den backar undan för att lämna plats till dig.
Karuselleken – används om du vill träna hästen genom longering som omväxling till ridning. Longeringen blir mycket enklare om hästen lärt sig vad som gäller!
Sidvärtsleken – även denna lek kan vara användbar i stallgången när du gör i ordning hästen.
Gå-emellan-leken – används när du ska lasta hästen eller när du hämtar den i hagen.
- Norah Kohle

I believe in good things.

 

/ Lisa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0